Joanna Fabisiak, poseł, wybory 2015
Aktualności

UCZTA DLA 5000

Już w sobotę 17 października w godzinach 12.00-17.00 na pl. Defilad – wielkie gotowanie!

„Uczta dla 5000” to akcja mająca na celu zachęcenie mieszkańców Warszawy do niemarnowania żywności.

Stowarzyszenie Szefów Kuchni wraz z Polską Reprezentacją Kucharzy Juniorów ugotują polskie oraz bałkańskie potrawy. Jedzenia wystarczy dla wszystkich, bo nasi kucharze przygotują 5 000 darmowych porcji ze świeżych warzyw, które inaczej byłyby zmarnowane.

Mieszkańcy Warszawy będą mogli posmakować pysznych potraw przygotowanych pod okiem wybitnych kucharzy – Jarosława Uścińskiego i Jakuba Kuronia. Dodatkowo bedzie wiele atrakcji: nauka robienia pysznych przetworów, eksperymenty
i doświadczenia z owocami, samodzielne przygotowywanie kremów i maseczek z owoców, drukowanie warzyw w 3D, pokaz gotowania dla dzieci.

Wszystko po to, aby zwrócić uwagę na to jak wiele żywności marnujemy i że możemy temu przeciwdziałać dzięki prostym
i pysznym rozwiązaniom.

Ponad 1/3 żywności na świecie nie jest konsumowana, podczas gdy w samej Polsce rocznie wyrzucamy aż 9 milionów ton żywności! W naszych koszach lądują przede wszystkim: wędliny, pieczywo, warzywa i owoce oraz nabiał. Żywność marnuje się również zanim trafi do naszych domów – w sklepach, fabrykach i na polach. Często z powodów estetycznych warzywa i owoce, które są krzywe, ’brzydkie’ zostają na polach albo idą do śmietnika, a przecież smakują równie dobrze jak te bardzo ładne.

feeding-the-5000-warsaw

Cele Zrównoważonego Rozwoju przyjęte przez ONZ we wrześniu b.r. również dotyczą celu zmniejszenia zmarnowanej żywności
o 50% do roku 2030. Jest to ważne wezwanie z wielu powodów, gdyż na całym świecie 10 procent emisji gazów cieplarnianych pochodzi z produkowania żywności, która nigdy nie jest zjedzona. Zmniejszenie ilości marnowanej żywności jest jednym
z najbardziej skutecznych sposobów na znaczące zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych.

Może Ci się podobać